Paloturvalliset turvakaapit

Oletko tutustunut millainen palokuorma ja riski sisältyy toimipaikkasi rakenteisiin?

 

Palon roihutessa kuumuus saattaa ylittää 800 asteen rajan, suojaavatko nykyiset kaappisi kaiken tärkeän materiaalin. Saapuuko palokalusto riittävän nopeasti paikalle? Pystyttäisiinkö asiakirjat silti pelastamaan? Mitä sammutusvesi aiheuttaa puisissa kaapeissa olevalle materiaalille? Kuvittele itsesi kävelemässä toimiston käytävällä savuvahingon jälkeen, jokaisesta askeleestasi jää lattiaan kengän jälki, jokainen työpöytä on mustan noen päällystämä. Kun avaat puisen toimistokaapin, jokainen hylly on noen tahrima. Jokainen istuin, kaikki mustaa nokea. Tämä kuvaus on vain naapurissasi tapahtuneen palon jälkiä. Millaista jälkeä syntyy, mikäli palo olisikin päässyt etenemään omaan toimistoosi?

Testattu ja hyväksytty paloturvallinen turvakaappi on hyvä investointi haluttaessa suojata yrityksen asiakirjat yllättäviltä vahingoilta. Valitettava tosiasia on, että hyvistä palovaroittimista ja sammutusjärjestelmistä huolimatta tulipaloja syttyy vuosittain myös yrityksissä. Normaalit puiset ja peltiset kaapit eivät suojaa tärkeitä asiakirjoja tuhoutumiselta. Paloturvallinen testattu ja sertifioitu turvakaappi ei suojaa ainoastaan kuumuudelta, se antaa myös suojaa savukaasuja, nokea sekä sammutusvettä vastaan. Suojaamattomia nokisia asiakirjoja on lähes mahdoton puhdistaa käyttökelpoiseksi, vaikka ne eivät olisikaan palaneet. Palotestattu ja hyväksytty asiakirjakaappi suojaa oikein käytettynä myös silloin kun et ole itse paikalla. Se antaa passiivista suojaa ympäri vuoden, lomallasikin.

Turvaluokiteltu ja paloturvallinen turvakaappi on vähintä mitä voidaan tehdä toiminnan kannalta tärkeimpien tietojen suojaamiseksi.

Mallistomme:

PSL- Sarja

SW S2- Sarja

Markkinoilla esiintyy joidenkin tuotteiden yhteydessä erilaisia ominaisuuksia kuten “tulen kestävä, runko täytetty tulenkestävällä materiaalilla, paloa estävä maali, palosuojakaappi, rakenteellinen palosuoja”. Kyseiset “ominaisuudet” eivät kerro tuotteen todellisesta paloturvasta.

Edellä mainitut argumentit eivät ole paloturvaluokkia, eivätkä takaa mitään muutakaan. Turvakaapin hankkijan kannattaa yrityksen toiminnan jatkuvuuden kannalta harkita tuotetta mikä on varmasti käynyt läpi turvakaapeille asetetut testit ja vaatimukset. Ainoastaan virallisesti palotestatussa ja sertifioidussa tuotteessa on riittävät todisteet tuotteen ominaisuuksista ja todellisesta kestävyydestä.

​Paloturvan osalta myös esiintyy toteamuksia “1000 asteessa 60 minuutin ajan” Valitettavasti väite ei pidä paikkaansa ainakaan silloin kun sillä tarkoitetaan paloturvaluokkaa mikä ilmoittaisi paloturva-ajan.

Kyseessä on polttouunin ns. loppulämpötila testiolosuhteissa (”1000 asteessa”). Jokainen testi aloitetaan ns. huoneen lämpötilassa, eli n.18-20 astetta. Kaapin ulko- tai sisälämpötilakaan ei näin ollen voi olla sama koko polttotestin ajan. Näin ollen lausumat siit, että tuote olisi testattu tuhannessa asteessa antavat lukijalle erheellisen kuvan asiasta. Kaapin sisälämpötila ei saa nousta yli 170 asteen mikäli haemme virallista paloturvaluokkaa paperin suojauksessa.

Turvakaapeissa on yleensä myös turvaluokka, se kertoo kyseisen tuotteen murtovahvuudesta. Nämä tiedot ovat nähtävissä kaapin oven sisäpinnassa olevin kyltein. Ilman näitä kylttejä on todennäköistä, että kaappi ei täytä niitä vaatimuksia mitä turvakaapeille on asetettu.
Myyntiargumentit kuten vahvat lukkopultit/ salvat, EN 1300 luokiteltu avainlukko eivät itsessään ole mikään tae siitä, että kyseessä olisi aito turvakaappi. Ns. ”kassakaappilukkoja” käytetään yleisesti monissa ohutlevytuotteissakin. Mikäli tuote on hyväksytty, siitä on todiste oven sisäpinnassa.

 

Esimerkki sertifioidun kaapin kyltistä:

Haluatko lisätietoa tuoteryhmästä?

Yhteydenottotapa

9 + 11 =